KAMI, SEMUA JAWATANKUASA MTD MENGALU-NGALUKAN SUMBANGAN ANDA UNTUK TABUNG PILIHANRAYA KE 13

TABUNG PEMBINAAN MARKAZ

Pengarah dan seluruh jawatankuasa mengalu-alukan sumbangan tuan/puan untuk tabung pembinaan markaz yang 75% siap itu. Sumbangan anda bolehlah secara tunai atau melalui akaun Bank Islam MalaysiaBerhad bernombor 02-011-010085539. Segala pemberian dan sumbangan tuan/puan itu mudah-mudahan tuhan sajalah dapat membalasnya. Nombor telefon/faks yang boleh dihubungi ialah: Pejabat DUN 04-7718027, Pengarah 0195445355 atau Bendahari 0124633754.

24 Disember 2008

TINGKATKAN KESEJAHTERAAN RAKYAT -Titah KDYMM Tuanku Sultan Kedah

ALOR STAR, 18 November: Pembentangan bajet hari ini agak menarik kerana merupakan kali pertama bagi kerajaan Pakatan Rakyat yang diterajui oleh YAB Dato' Seri Azizan Abd Razak. Walaupun perbelanjaan Kerajaan Negeri meningkat setiap tahun, pengurangan defisit tahun 2009 pada kadar 3.5 peratus bagi menjana pertumbuhan ekonomi sama sekali tidak mengabaikan keperluan rakyat.

Pengurangan perbelanjaan Bajet 2009 Kerajaan Negeri Kedah mendapat pujian daripada Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Tuanku Sultan Kedah dalam titah perasmian Sidang Dewan Negeri Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri Kedah Yang Ke-12, hari ini.

"Beta berbangga dengan langkah yang diambil oleh kerajaan yang mengurangkan perbelanjaan pembangunan sebanyak 30 peratus dan perbelanjaan mengurus sebanyak 10 peratus selaras dengan konsep perbelanjaan berhemah," titah baginda sambil menyeru supaya semua program pembangunan yang dirancang hendaklah ditumpukan kepada meningkatkan kesejahteraan rakyat

Program yang dilaksanakan mengikut keperluan semasa dengan keyakinan masyarakat peniaga dan pelabur terhadap negeri ini terus menggalakkan. Berikutan itu dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini negeri Kedah telah menerima kemasukan pelaburan dalam sektor pembuatan sebanyak 2.3 bilion Ringgit Malaysia. Jumlah itu tidak termasuk pelaburan terkini projek penapisan petroleum di Yan berjumlah 7 bilion Amerika Syarikat.

Baginda memuji program-program pembangunan yang dsusun untuk tahun 2009 seimbang antara pembangunan fizikal dan kerohaniah. Untuk itu baginda menyeru supaya bentuk pembangunan yang dilaksanakan dapat memberi nilai tambah kepada pendapatan rakyat sama ada dalam aktiviti pertanian, pembuatan, perkhidmatan ataupun pelancongan. Selain itu semua aktiviti ekonomi yang dijalankan oleh jabatan-jabatan kerajaan hendaklah berasaskan kehendak pasaran.

Keperluan telekomunikasi oleh Telekom Malaysia menyediakan jalur lebar juga mendapat kepujian daripada baginda. Seluruh negeri mendapat kemudahan ini dengan kapasiti 80,665 pelanggan dan 46,089 telah diulanggani terutama di Sungai Petani dan Kulim yang telah dilengkapi jalur lebar berkelajuan tinggi..

Dalam titah ucapan itu baginda juga melahirkan kebimbangan terhadap kes juvana yang meningkat. Ini berikutan laporan Polis Draja Malaysia yang merekodkan 862 kes berbanding 432 bagi tahun 2006. Untuk itu baginda berharap kerajaan dan anggota masyarakat berpadu tenaga membendung isu ini.