KAMI, SEMUA JAWATANKUASA MTD MENGALU-NGALUKAN SUMBANGAN ANDA UNTUK TABUNG PILIHANRAYA KE 13

TABUNG PEMBINAAN MARKAZ

Pengarah dan seluruh jawatankuasa mengalu-alukan sumbangan tuan/puan untuk tabung pembinaan markaz yang 75% siap itu. Sumbangan anda bolehlah secara tunai atau melalui akaun Bank Islam MalaysiaBerhad bernombor 02-011-010085539. Segala pemberian dan sumbangan tuan/puan itu mudah-mudahan tuhan sajalah dapat membalasnya. Nombor telefon/faks yang boleh dihubungi ialah: Pejabat DUN 04-7718027, Pengarah 0195445355 atau Bendahari 0124633754.

06 Disember 2010

1280.5 hektar Tanah Simpanan Melayu hilang di bawah kerajaan BN yg lalu

Ditulis oleh ZULKIFLI YAHAYA


ALOR SETAR - Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Dato’ Ir. Phahrolrazi Zawawi membuat pendedahan mengejutkan di Sidang DUN apabila mendakwa sebanyak 1280.5 hektar Tanah Simpanan Melayu hilang atau tidak berganti apabila berlaku pengubahan status Simpanan Melayu kepada Pegangan Bebas (free hold).

Menurutnya, Tanah Simpanan Melayu yang terdapat ialah sebanyak 870,105.80 hektar. Daripada jumlah tersebut sebanyak 4845.22 hektar ditukar status ke free hold untuk perumahan.

“Sepatutnya tanah tersebut diswapping (tukar ganti) dengan keluasan yang sama, tetapi yang diganti cuma 3564.72 hektar, bermakna berlaku kehilangan Tanah Simpanan Melayu sebanyak 1280.5 hektar,” ujarnya.

Dalam isu yang sama beliau turut mendedahkan mengenai peratus peruntukan kadar perumahan yang diselewengkan dari maksud asal yang berlaku di bawah kerajaan lalu.

“Sepatutnya mengikut syarat yang ditetapkan, 30 peratus adalah untuk Bumiputera dan 70 peratus adalah terbuka tapi berlaku ‘lepas pandang’ (kerajaan lalu) 30 peratus untuk jualan Bumiputera manakala 70 peratus untuk bukan Bumiputera,” terangnya.

Kesilapan tersebut berlaku dalam tempoh yang lama dan hanya dibetulkan oleh kerajaan sekarang.

Ketua Pembangkang YB. Dato’ Seri Mahdzir Khalid (BN-Pedu) yang kelihatan tidak berpuashati bangun mendapatkan penjelasan.

Dato’ Ir. Phahrolrazi menegaskan bahawa beliau mempunyai bukti yang jelas di mana butiran tersebut tercatat dalam syarat perjanjian yang diberikan kepada pemaju dan beliau bersedia untuk mendedahkan bukti tersebut.

Menjawab soalan YB. Dr. Cheah Soon Hai (BN-Derga) yang mendakwa 30 kuota jualan rumah untuk Bumiputera sukar untuk dibeli oleh Bumiputera, Dato’ Ir. Phahrolrazi menafikan dakwaan tersebut.

“Teorinya macam tu lah, tapi bila Bumiputera pi tanya pemaju nak beli rumah semua dah habis,” ujarnya.