KAMI, SEMUA JAWATANKUASA MTD MENGALU-NGALUKAN SUMBANGAN ANDA UNTUK TABUNG PILIHANRAYA KE 13

TABUNG PEMBINAAN MARKAZ

Pengarah dan seluruh jawatankuasa mengalu-alukan sumbangan tuan/puan untuk tabung pembinaan markaz yang 75% siap itu. Sumbangan anda bolehlah secara tunai atau melalui akaun Bank Islam MalaysiaBerhad bernombor 02-011-010085539. Segala pemberian dan sumbangan tuan/puan itu mudah-mudahan tuhan sajalah dapat membalasnya. Nombor telefon/faks yang boleh dihubungi ialah: Pejabat DUN 04-7718027, Pengarah 0195445355 atau Bendahari 0124633754.

30 Julai 2010

PKFZ: Pendakwaan bukti desakan PR berasas


Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 30 Julai: PAS melihat pendakwaan terhadap Tun Dr Ling Liong Sik membuktikan bahawa sememangnya wujud penyelewengan dalam skandal Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) seperti didakwa Pakatan Rakyat sejak sekian lama.

berkata pendakwaan ke atas bekas Presiden MCA merangkap menteri kanan di zaman pemerintahan Tun Dr. Mahathir itu juga membuktikan memang wujud penyelewengan dalam pentadbiran kerajaan BN.

"Bukan setakat itu sahaja, pendakwaan bekas Presiden MCA merangkap menteri kanan di zaman pemerintahan Tun Dr. Mahathir itu juga mengesahkan desakan Pakatan Rakyat yang mahu skandal PKFZ ini dibongkar selama ini adalah sangat berasas dan bukan tuduhan kosong," kata ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad .

Selain itu, PAS katanya yakin pendakwaan ke atas Liong Sik hanya sebagai kambing hitam dan 'lakonan' kejujuran BN dalam menutup isu tersebut.

Menurutnya lagi, Liong Sik yang juga mantan Menteri Pengangkutan, bertanggungjawab bagi mempengaruhi keputusan Kerajaan bagi pembelian tanah seluas 999.5 ekar bernilai RM1,088,456,000.00 di Pulau Indah.

"PAS yakin bahawa ramai lagi pihak yang terlibat dalam penyelewengan ini dan Liong Sik hanyalah kambing hitam bagi menunjukan lakonan 'kejujuran' Kerajaan BN hari ini bagi menutup kes PKFZ," katanya.

PAS juga jelasnya curiga dengan kenyataan Menteri Pengangkutan yang baru, Datuk Seri Kong Cho Ha yang mengatakan bahawa siasatan ke atas skandal PKFZ adalah “mencukupi” dan tidak perlu bagi isu itu disemak semula.

Malah kenyataan Cho Ha yang membenarkan pembayaran semula bon bernilai RM228 juta itu juga katanya bercanggah dengan keadaan semasa di mana kes penyelewengan PKFZ masih dalam perbicaraan mahkamah.

"Kerajaan akan melakukan kesilapan kedua jika melunaskan bayaran bon itu kerana syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) yang merupakan kontraktor utama PKFZ, yang mengeluarkan bon tersebut telah diheret ke mahkamah oleh Pihak Berkuasa Zon Bebas (PKA) kerana membuat tuntutan berlebihan dan tidak menyiapkan kerja mereka seperti yang dijanjikan," katanya.

Kegagalan KDSB yang dimiliki oleh jutawan Datuk Tiong King Sing yang juga ahli parlimen BN jelasnya menambahkan lagi kekusutan skandal PKFZ kerana ia sekaligus menyambung siri penyelewengan ke atas projek berkenaan.

"Ini menunjukan PKFZ merupakan sebuah projek khas bagi menyara pemimpin BN dan kroni mereka bermula dengan menipu untuk membeli tapak, kemudian menipu dalam proses perancangan dan penyediaan pelan serta menipu dalam proses pembinaan.

"Bayangkanlah kerugian besar wang rakyat dalam projek ini yang pada asalnya dilaporkan hanya berjumlah RM RM1.957 bilion tetapi akhirnya didakwa meningkat kepada RM4.947 bilion, lebih dari dua kali ganda," katanya lagi.

Sehubungan itu, PAS mengesa agar kes ini terus dibuka untuk siasatan dan kerajaan tidak perlu membuat apa-apa bayaran lagi kepada mana-mana pihak yang terlibat selagi kes ini tidak diselesaikan di Mahkamah.

Menteri Pengangkutan yang baru pula diharap tidak cuba untuk menutup kes ini begitu sahaja melainkan jika beliau juga mempunyai kepentingan atau mahu menyelamatkan maruah BN.

"PAS berharap rakyat membuka mata kerana pemimpin BN akan terus melakukan penipuan sebegini. Apa sahaja projek mega yang diumumkan mereka pasti ada ketirisan wang rakyat.

"Kes yang sama tidak mustahil akan berlaku termasuklah dalam kes pembangunan semula kampung Baru, Kuala Lumpur yang diwar-warkan kerajaan akhir-akhir ini," jelasnya gusar perkara sama boleh berulang.