KAMI, SEMUA JAWATANKUASA MTD MENGALU-NGALUKAN SUMBANGAN ANDA UNTUK TABUNG PILIHANRAYA KE 13

TABUNG PEMBINAAN MARKAZ

Pengarah dan seluruh jawatankuasa mengalu-alukan sumbangan tuan/puan untuk tabung pembinaan markaz yang 75% siap itu. Sumbangan anda bolehlah secara tunai atau melalui akaun Bank Islam MalaysiaBerhad bernombor 02-011-010085539. Segala pemberian dan sumbangan tuan/puan itu mudah-mudahan tuhan sajalah dapat membalasnya. Nombor telefon/faks yang boleh dihubungi ialah: Pejabat DUN 04-7718027, Pengarah 0195445355 atau Bendahari 0124633754.

14 Julai 2010

BN, Pakatan Akan Panggil Pilihan Raya Umum Serentak: Pengerusi SPR

Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menjawab soalan berkenaan kemungkinan pilihan raya umum ke-13 negeri dan pusat berasingan ketika ditemui The Malaysian Insider di pejabatnya baru-baru ini.PUTRAJAYA, 14 Julai — Sambil tidak menolak kemungkinan pilihan umum pusat dan negeri ke-13 boleh diadakan berasingan ekoran kepimpinan parti yang berbeza, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) masih yakin kedua-dua Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat akan melangsungkannya serentak.

SPR meletakkan harapan agar trend mengadakan pilihan raya umum serentak di kedua-dua peringkat negeri dan pusat yang diamalkan sekarang, kecuali di Sarawak, akan berterusan walaupun negara berhadapan dengan tsunami politik Mac 2008.

Berdasarkan peruntukan undang-undang, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof tidak menolak kemungkinan pilihan raya umum membabitkan beberapa negeri akan diadakan berasingan berbanding apa yang disaksikan di Semenanjung sejak negara merdeka.

“Benda itu (pilihan raya umum negeri) mungkin boleh berlaku... tetapi pada pandangan SPR, kami tidak suka benda itu berlaku.

“Kalau boleh kita ingin melaksanakan pilihan raya (umum) itu sekali kerana soal perbelanjaan, dari segi sumber manusia, dari segi masa. Jadi tumpu seratus peratus masa, sekali sahaja,” kata beliau dalam pertemuan dengan The Malaysian Insider di pejabatnya.

Abdul Aziz memberitahu, menjadi harapan beliau kesemua pilihan raya umum pusat dan negeri diadakan serentak termasuk Sarawak pada masa-masa akan datang.

“Kita berharap begitu, saya punya harapan begitu. Kalau kita berkali-kali adakan pilihan raya, contoh macam pilihan raya kecil, yang kita kena buat dan menelan banyak duit, bukan sahaja duit, masa... masa anda, masa saya, duit anda, duit saya,” katanya.

“Yang idealnya begitu, kalau boleh. Tetapi macam Sarawak, dia punya tempoh mandat berakhir jauh... tempoh mandat berakhir sangat jauh.

“Bagi saya, kalau boleh pilihan raya umum ini diadakan sekali sahaja (di semua peringkat), semua senang,” kata beliau lagi.

Mengikut undang-undang pilihan raya, Perdana Menteri akan memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Dewan Rakyat manakala Menteri Besar atau Ketua Menteri akan mendapat perkenan Sultan atau Yang Dipertua Negeri masing-masing.

Amalan itu membolehkan pilihan raya umum serentak bagi kerusi Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri di Semenanjung sejak negara merdeka.

Bagaimanapun selepas pilihan raya umum negeri Sabah 1994, pilihan-pilihan raya selepas itu diadakan serentak bersama pilihan raya umum Parlimen iaitu sejak Umno BN memerintah negeri tersebut.

Pilihan raya negeri Sarawak masih diadakan berasingan daripada pilihan raya umum pusat.

Mandat semasa kerajaan negeri Sarawak akan berakhir Julai 2011.

Sehingga pilihan raya umum 2008, hanya satu negeri di Semenanjung diterajui oleh pembangkang iaitu PAS.

Kelantan dipimpin sejak 1999 dan kerajaan negeri itu juga mengadakan pilihan raya serentak dengan pusat sejak 1995.

Selain Kelantan, kini tiga lagi kerajaan negeri diperintah oleh Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS-DAP-PKR iaitu Kedah, Pulau Pinang dan Selangor.

Abdul Aziz menambah, beliau tidak boleh buat apa-apa jika pembubaran dibuat pada tarikh yang berbeza hanya kerana kelainan dasar politik.

“Pilihan raya umum lalu, pembubaran dan hari pengundian sama. Tetapi kali ini disebabkan politik anda mahu tukar, ia adalah isu yang berlainan.

“(Pun begitu) jika anda tanya saya, saya tidak suka. Saya suka buat sekali lagi. Jadi senang, maksud saya menguruskan tenaga kita itu senang, memberi taklimat pun senang, sekali serentak.

“Ini kalau dia buat berasingan, negeri ini tarikh ini, negeri sana tarikh itu, aiyooo...,” kata Abdul Aziz yang bagi beliau pilihan raya umum ke-13 merupakan yang pertama sejak menerajui SPR.

Mengenai pendirian SPR sekiranya pilihan raya masih diadakan berasingan oleh beberapa negeri khususnya yang diperintah Pakatan Rakyat, Abdul Aziz berkata, mengikut undang-undang SPR perlu mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran diwartakan.

“Kita akan tengok macam mana dari segi undang-undang sebab apabila mereka membubarkan, kita kena mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari,” katanya.