KAMI, SEMUA JAWATANKUASA MTD MENGALU-NGALUKAN SUMBANGAN ANDA UNTUK TABUNG PILIHANRAYA KE 13

TABUNG PEMBINAAN MARKAZ

Pengarah dan seluruh jawatankuasa mengalu-alukan sumbangan tuan/puan untuk tabung pembinaan markaz yang 75% siap itu. Sumbangan anda bolehlah secara tunai atau melalui akaun Bank Islam MalaysiaBerhad bernombor 02-011-010085539. Segala pemberian dan sumbangan tuan/puan itu mudah-mudahan tuhan sajalah dapat membalasnya. Nombor telefon/faks yang boleh dihubungi ialah: Pejabat DUN 04-7718027, Pengarah 0195445355 atau Bendahari 0124633754.

19 Jun 2010

Indeks Daya Saing Negara Turun Dari 19 Merudum ke 24


KUALA LUMPUR, 18 Jun: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, mengikut World Economic Forum, kedudukan Malaysia di dalam senarai Indeks Keberdayasaingan Dunia sebenarnya semakin merudum setiap tahun.

Pada tahun 2007, Malaysia menduduki tangga 19 seterusnya jatuh dan kekal di tangga 21 pada dua tahun yang berikutnya. Dalam senarai terkini, kedudukan Malaysia merosot lagi ke tangga 24 dan diatasi oleh UAE, Qatar, Luxembourg, dan New Zealand yang sebelum ini berada di belakang Malaysia.

Turut dibangkitkan beliau mengenai persoalan institusi dan kerangka pentadbiran yang tidak telus dan bertanggungjawab.

"Pakar ekonomi terkemuka Michael Porter, telah merumuskan beberapa faktor penyebab kepada keberdayasaingan negara-negara terbaik di seluruh dunia berdasarkan data world economic forum iaitu nombor satu tentunya infrastruktur telekomunisasi tetapi yang keempat merupakan kedaulatan undang-undang (rule of law) mengutip contoh VL Lingam yang saya sebut terdahulu," katanya.

Katanya, objektif RMK10 dalam menjana pertumbuhan berteraskan inovasi tidak mungkin berjaya tanpa reformasi struktur dalam negara.

Beliau ketika membahaskan RMK10 di Dewan Rakyat semalam yang bertumpu kepada teras perumbuhan RMK10 yang diterajui inovasi selaku ramuan utama menambah produktiviti dan eksploitasi idea baru juga berkata, dasar inovasi memerlukan reformasi secara menyeluruh bagi memastikan Malaysia menyediakan persekitaran perniagaan yang cekap, fleksibel dan rancak.

Ujarnya, untuk menyediakan persekitaran kompetitif, isyarat harga yang tepat juga diperlukan.

"Hakikatnya hanya kebolehan memacu pertumbuhan berdasarkan inovasi sahaja yang dapat merawat permasalahan serius yang melanda ekonomi negara, iaitu RMK10 mengganggarkan pendapatan negara meningkat daripada RM158 bilion kepada RM216 billion menjelang tahun 2015 atau pertumbuhan 6.1% sedangkan perbelanjaan dianggarkan meningkat 6.8%.

"Kos pinjaman kadar pembiayaian hutang meningkat dari 8.6% dalam RMK9 kepada 9.4% dalam RMK10. Kerajaan perlu membuat pinjaman yang besar sama ada domestik atau luar negara untuk membiayai RMK10 ini dan ini terbukti dengan peningkatan debt servicing sebanyak 9.4% sepanjang RMK10 ini," katanya.

Katanya, jika mengambil kira jumlah defisit terkumpul ini dianggarkan jumlah hutang meningkat dari RM362.4 bilion pada akhir 2009 kepada RM593.9 bilion menjelang 2015 (peningkatan 64%) yang membimbangkan kedudukan kewangan negara.

Justeru katanya, hanya kerangka inovatif serta kreatif yang memungkinkan kita mencari penyelesaian yang hampir ajaib ini.

"Namun, melihat kepada kapasiti inovasi kita sedia ada, kita berhadapan dengan banyak rintangan nyata," katanya.