KAMI, SEMUA JAWATANKUASA MTD MENGALU-NGALUKAN SUMBANGAN ANDA UNTUK TABUNG PILIHANRAYA KE 13

TABUNG PEMBINAAN MARKAZ

Pengarah dan seluruh jawatankuasa mengalu-alukan sumbangan tuan/puan untuk tabung pembinaan markaz yang 75% siap itu. Sumbangan anda bolehlah secara tunai atau melalui akaun Bank Islam MalaysiaBerhad bernombor 02-011-010085539. Segala pemberian dan sumbangan tuan/puan itu mudah-mudahan tuhan sajalah dapat membalasnya. Nombor telefon/faks yang boleh dihubungi ialah: Pejabat DUN 04-7718027, Pengarah 0195445355 atau Bendahari 0124633754.

08 April 2010

Loji baru selesai masalah air

KAMPUNG BERONA - Pembinaan loji baru Jeniang yang menelan kos RM100 juta lebih melibatkan pakej A dan C, dijangka dapat mengatasi masalah penduduk yang menghadapi kesukaran mendapatkan bekalan air bersih dalam daerah ini

Pegawai Perhubungan Syarikat Air Darul Aman (Sada) Sdn Bhd, Rofedi Sulaiman, berkata, projek pembinaan loji itu bermula pada 2007, namun pada awal 2008 ia dihentikan buat sementara waktu disebabkan terdapat beberapa masalah.

Menurutnya, kerja pembinaan kembali diteruskan pada Ogos 2008 sehingga kini, dan dijangka pada 13 Jun depan, pakej A bakal beroperasi sepenuhnya sekiranya urusan penyaluran tenaga elektrik oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) selesai.

“Di bawah pakej A, bekalan air bersih akan dapat menampung keperluan bekalan air di beberapa buah kawasan, antaranya Kampung Kota Bukit, Jeneri, Gajah Putih, Dusun Pengapit dan beberapa buah kampung berdekatan.

“Kami percaya dengan kemampuan kadar kapasiti bekalan air yang tersimpan di loji ini sekitar 25 juta liter sehari (million litres perday), memenuhi keperluan penduduk dalam mendapatkan bekalan air bersih,” katanya kepada Sinar Harian.

Rofedi berkata, manakala bagi kolam takungan air yang baru dibina dan kini sedang dalam proses di Kampung Kota Bukit, dapat menampung kapasiti air sehingga ke 2.5 juta liter sehari.

“Jika diikutkan sebelum ini, kolam takungan air di Jeniang sudah sekian lama wujud namun, hanya mampu menampung bekalan air sehingga 10 juta liter sehari dan tidak dapat memenuhi keperluan harian penduduk.

“Justeru dengan kewujudan loji air berkenaan, jumlah kapasiti air yang tersimpan dan disalurkan ke rumah setiap pengguna akan dapat ditingkatkan bagi memastikan bekalan sentiasa mencukupi,” katanya.

Menurutnya, penyaluran air ke pakej C turut menggunakan bekalan air dari pakej A menggunakan kaedah sistem saluran paip bertekanan tinggi untuk memenuhi keperluan penduduk di kawasan tinggi seperti Kampung Kenangan dan Keda Sungai Senang.

“Namun, pakej C hanya akan mula beroperasi sepenuhnya pada Mei 2011, setelah kerja-kerja perlaksanaan bagi pakej A berjalan lancar seperti yang telah dirancang sebelum ini.

“Justeru, buat sementara waktu bagi mengatasi masalah kesukaran pengguna di kawasan terlibat, pihak syarikat menggunakan skim pengagihan melalui saluran paip bagi menampung keperluan bekalan selain dari penghantaran air menggunakan lori,” katanya.

Rofedi berkata, melalui skim pengagihan, air akan disalurkan di sekitar Kampung Kenangan pada sebelah malam, manakala pada sebelah siang untuk keperluan seluruh penduduk Kampung Betong.

“Penghantaran air menggunakan lori tetap diteruskan seperti biasa dan diharap pengguna dapat menyimpan air yang secukupnya, pihak syarikat berharap penduduk dapat bersabar sementara urusan pengagihan keperluan air pulih sepenuhnya,” katanya.

Sementara itu, Penyelia Tapak Projek, Noorzlee Md Noor, berkata, segala kerja-kerja pembinaan sudah memasuki fasa akhir bagi pakej A, dan pihaknya berharap loji baru air Jeniang dapat beroperasi sepenuhnya mengikut tarikh yang ditetapkan.

Pengagihan air melalui pakej A adalah di bawah projek pembangunan bagi memastikan penduduk mendapat kemudahan yang sepatutnya, manakala pakej C adalah projek rangsangan di bawah Perdana Menteri.

Pengarah Teknikal, Pronas Construction Sdn. Bhd, Hussin Shokri Mat Salleh, berkata, di bawah pakej C, terdapat tiga kolam takungan air baru dibina melibatkan tiga kawasan, Kampung Belimbing, Paya Terendam dan Charuk Pelanduk.

“Jumlah kapasiti air yang mampu ditampung di kedua-dua tempat iaitu Kampung Belimbing dan Charuk Pelanduk adalah lima juta liter sehari, manakala bagi Paya Terendam sekitar 2.5 juta liter sehari,” katanya.

Dalam tempoh beberapa bulan sebelum ini, hampir sebahagian besar penduduk Kampung Kota Bukit dikejutkan dengan kejadian banjir lumpur yang dipercayai berpunca dari kerja pembinaan kolam takungan air di puncak bukit.

Shokri berkata, masalah itu sudah selesai kerana kini kerja memasang longkang dan culvert dibina serta dijangka siap pada Jun ini, justeru penduduk tidak perlu bimbang.

“Sebelum ini masalah timbul kerana terdapat beberapa pemilik tanah tidak membenarkan tanah mereka digunakan bagi kerja-kerja pembinaan longkang, justeru setelah berlaku kejadian banjir kilat itu mereka mula memberi kebenaran,” katanya.