KAMI, SEMUA JAWATANKUASA MTD MENGALU-NGALUKAN SUMBANGAN ANDA UNTUK TABUNG PILIHANRAYA KE 13

TABUNG PEMBINAAN MARKAZ

Pengarah dan seluruh jawatankuasa mengalu-alukan sumbangan tuan/puan untuk tabung pembinaan markaz yang 75% siap itu. Sumbangan anda bolehlah secara tunai atau melalui akaun Bank Islam MalaysiaBerhad bernombor 02-011-010085539. Segala pemberian dan sumbangan tuan/puan itu mudah-mudahan tuhan sajalah dapat membalasnya. Nombor telefon/faks yang boleh dihubungi ialah: Pejabat DUN 04-7718027, Pengarah 0195445355 atau Bendahari 0124633754.

26 April 2010

Kota Siputeh : Ayuh Bukakan Gelanggang Kami Bersedia...tetapi...

Penulis Tamu - Muhammad Sanusi Md Nor,

Duit & Projek...sampai bila???

Kali ni di PRK Hulu Selangor memang terang-terang duit dan projek berhambur...macam orang tengah makan nasi terbatuk. Tak ada segan silu, tak ada undang-undang pilihanraya tentang rasuah, tanpa had. Rasa macam rakyat Malaysia yang tinggal di luar Hulu Selangor adalah rakyat kelas kedua kerana terlalu banyak yang diberi kepada mereka yang mengundi di sana. Semua tu duit rakyat Malaysia.

Tanpa berselindung lagi, janji ditabur dengan kata dua: BN mesti menang kalau mahu ia ditunaikan oleh kerajaan (Malaysia). Sudah jemu kita mengulangi bahawa ini adalah rasuah politik dan menyalahi undang-undang dan prinsip demokrasi.

Sejak bila kempen politik jenis ini bermula? Bila ia akan berakhir? Apa kita boleh buat untuk menghentikan trend ini? Treng BN ini telah membentuk sebuah masyarakat pengundi yang berkiblatkan projek dan wang, bukan lagi kesedaran yang dibina dengan ilmu dan maklumat. Negara-bangsa (nation) kita akan dibentuk oleh kelompok rakyat yang boleh dibeli - diumpan. Ini sangat bahaya!

Kebijaksanaan, kesedaran, keupayaan membuat pilihan berasaskan akal dan fikiran yang bersandar kepada ilmu dan maklumat tidak lagi diperlukan untuk memilih kerajaan, hanya yang ada kuasa untuk menabur wang negara atau wang sendiri boleh menguasai pilihan rakyat.Ini juga amat bahaya, andainya jika seorang taukeh dadah atau along bertanding dalam pilihanraya!
Menggunakan kedudukan dalam kerajaan dan berkempen atas kedudukan itu untuk memenangkan parti adalah salah. Tunku Abdul Rahman Perdana Menteri Pertama Malaysia mengambil cuti 3 bulan untuk berkempen dalam pilihanraya. Dia bercakap sebagai Presiden UMNO untuk memenangkan Perikatan. Kini PM Najib, Muhyiddin dan semua menteri berkempen, bercakap dan menggunakan peruntukan dalam kementerian masing-masing untuk membeli undi bagi pihak BN. Hal ini sudah banyak disyarahkan, tapi ia terus diulangi dan semakin berkembang. Apa jenis demokrasi ni?

Ia boleh dihentikan! Jangan undi BN dalam PRU ke 13, walaupun BN menghempapkan gunung emas sebesar Bukit Uhud di depan rumah kita. Agama, negara-bangsa, maruah, akal budi, ilmu, kesedaran, kefahaman dan generasi akan datang lebih penting dari segunung emas! Berapa ramai yang mampu menggenggam prinsip ini?? Mari kita teruskan pembinaan rakyat dari kelompok ini!

Kalau Berlaku PRK di Kota Siputeh....

PAS tidak akan menggunakan kerajaan negeri untuk kepentingan parti! Ini sudah ditegaskan oleh YAB MB sejak awal lagi. Ada beberapa permohonan bantuan dari Kota Siputeh selepas kerusi itu diistiharkan kosong oleh mahkamah, antaranya permohonan memperbaiki dewan dan pagar sebuah sekolah cina di situ. MB dengan tegas menjawab, kita akan beri, tapi tunggu lepas pilihanraya, nanti dilihat sebagai 'rasuah politik' pulak.
.
YAB juga mengarahkan program Pemimpin Bersama Rakyat yang dijadualkan di Jerlun dibatalkan, buat di daerah lain. Nanti orang tuduh kita guna kedudukan sebagai MB dan Exco untuk kempen untuk PAS. Kita akan guna jentera parti sepenuhnya kalau berlaku PRK di Kota Siputeh. Kita menang dulupun bukan ada jentera kerajaan tolong kita. Kalau rakyat marah, gunalah jentera kerajaan samahunya macam BN dulu, depa kalah juga.
.
Sampai sekarang, walaupun kerajaan negeri sudah berpendirian bahawa kerusi itu kosong, tak ada sebarang projek segera dibuat di sana, selain daripada projek yang sudah diluluskan dalam Perancangan Plan Pembangunan Daerah, mengikut prosedur biasa.
.
Saya percaya, Malaysia akan melalui satu dimensi baru berparti politik andainya berlaku PRK di Kota Siputeh. Alangkah baiknya kalau berlaku jentera parti lawan jentera parti dalam PRK itu nanti, PAS Kedah sudah bersedia ke arah itu, BN bagaimana?

Muhammad Sanusi Md Nor
SETPOL MB Kedah