KAMI, SEMUA JAWATANKUASA MTD MENGALU-NGALUKAN SUMBANGAN ANDA UNTUK TABUNG PILIHANRAYA KE 13

TABUNG PEMBINAAN MARKAZ

Pengarah dan seluruh jawatankuasa mengalu-alukan sumbangan tuan/puan untuk tabung pembinaan markaz yang 75% siap itu. Sumbangan anda bolehlah secara tunai atau melalui akaun Bank Islam MalaysiaBerhad bernombor 02-011-010085539. Segala pemberian dan sumbangan tuan/puan itu mudah-mudahan tuhan sajalah dapat membalasnya. Nombor telefon/faks yang boleh dihubungi ialah: Pejabat DUN 04-7718027, Pengarah 0195445355 atau Bendahari 0124633754.

08 Mac 2010

Pemecatan 1998: Keputusan Mahkamah DikesalkanKeputusan Mahkamah Persekutuan dikesalkan.

Hakim membaca berjela isu yang tidak berkaitan mengenai kuasa Perdana Menteri melantik dan menyingkir menteri; Raja Berperlembagaan bertindak “atas nasihat”. Perkara tersebut tidak pun dipertikai.

Yang dibangkitkan ialah berkaitan Perkara 43(5) bahawa perlantikan dan penyingkaran sah hanya dengan perkenan SPB YDP Agong. Dalam kes saya, ini tidak berlaku!

Dua isu timbul iaitu:

i) Keputusan Hakim sekadar memperkukuh kedudukan Perdana Menteri kerana keputusan hanyalah “mere formality”. Ini bercanggah dgn Perkara 43(5) dan meletakkan Perdana Menteri berkuasa mutlak mengenepikan YDP Agong.

ii) Tatkala saya dirawat di Munich, Almarhum Tuanku Ja’afar dan Tuanku Najihah berkenan menziarahi saya. Ketika itu, Almarhum memaklumkan saya dengan disaksikan oleh Tuanku Najihah dan Azizah bahawa Baginda tidak dimaklumkan mengenai pemecatan saya sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan pada 2 September 1998 dan hanya memberi perkenan pada minggu berikutnya!

Aneh sekali keputusan Hakim, berbeda pula dengan kes Perak – di mana Raja diberi kuasa mutlak.

ANWAR IBRAHIM